Dah lama sgt tak buat puding... ptg smlm tergerak hati nak buat. Tgk2 bhn semua ada, terus godek2 kat dapur..
Resepi ni utk tatapan dan percubaan shbt2 su.. yg ni bljr ngan kakak bertahun2 dulu... adjust sendiri ikut selera.. hehe..
Puding Buih Bersos Kastad
Bahan-bahannya..
Bhn2 & cara2 utk Puding
❤1 paket agar2 (20gm), 3 sb gula, sedikit pewarna, 2 cwn air
➡Masakkan atas dapur hingga mendidih
❤7 biji Putih telur size C
➡putar guna mixer hingga gebu & meringue (bila terbalikkan bekas adunan telur td tak tumpah)
❤Masukkan adunan agar2 yg masih panas, sedikit2 ke dlm adunan telur sambil diputar hingga semua sebati.
❤Masukkan dlm tupperware dan dinginkan dlm peti ais.
Bhn2 dan cara2 utk Sos Kastad
❤1 tin susu cair, 2 sb tepung kastad, 7 biji telur kuning size C, sedikit esen vanilla, 12 sb gula, 2 cwn air (masukkan semua ke dlm periuk dan kacau rata atas darat atau tanpa api)
❤Setelah semua rata, masak atas api hingga menggelegak (pastikan sentiasa dikacau supaya sos tak berketul).
❤Bila dah masak, tutup api dan kacau lagi hingga agak2 suam (utk elak sos berketul2 juga).
❤Bleh simpan dlm peti sejuk atau terus dimakan bersama puding yg dah dipotong2 kecil..
Selamat mencuba...☺☺
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Pls leave your message here..